Videospil om pædofile præster vækker vrede

07/09/2007

Katolikker raser over satirisk spil, hvor spilleren skal hjælpe præster med at dække over pædofile overgreb.
Af Lisbeth Davidsen, Rom
Send artikel
Print artikel
 
Dygtige spillere kan holde politiet ude i timevis, mens præsterne forlyster sig. Illustration: Molleindustria
En sortklædt mand går igennem et lokale. Han støder ind i en lille figur, et barn, som han først aer på hovedet og derefter voldtager. En kvinde står i nærheden og ser bestyrtet ud.

Men hvordan forhindrer man nu bedst, at hun ringer til politiet og afslører den sortklædtes ugerning?

Det er spørgsmålet, som en flok provokatører bag en webside stiller dem, der klikker ind for at spille videospillet ’Operazione Pretofilia’, som kan oversættes med ’Operation Pædopræster’.

Satirisk kritik
Spillet dukkede først op på nettet på en italiensk hjemmeside 23. juni.

Spillerens rolle er at hjælpe kirken med at dække over præsters overgreb på børn, og det underliggende budskab er en stærkt satirisk kritik af Vatikanets tackling af skandalen om pædofile præster.

Sagen blev omgående taget op i det italienske parlament, der ellers er kendt for sin langsommelige sagsbehandling.

Katolske medlemmer af parlamentet bad regeringen om at sørge for, at videospillet blev fjernet fra nettet.

Folkene bag Molleindustria valgte at trække spillet tilbage, da regeringen viste tegn på at ville efterkomme ønsket om censur.

Ironisk nok gik politikernes argumentation på, at sex med børn er forbudt på nettet, hvorfor man med henvisning til loven om beskyttelse af børn kunne kræve sitet lukket.

Flyttet til USA
Men nu har Molleindustria skiftet mening og provider.

Videospillet er blevet flyttet til en amerikansk server og er igen frit tilgængeligt på nettet.

»Vi ønsker at holde fast i vores ret til at kritisere en politisk institution med politisk satire. Derfor har vi genåbnet siden i USA, hvor spillet ikke er illegalt, takket være reglerne om ytringsfrihed«, forklarer Paolo Pedercini, der er en af idemændene bag Molleindustria.

Katolske medlemmer af parlamentet er i oprør.

»De fyre ved slet ikke, hvad satire er«, lyder den vrede kommentar over en glødende telefon fra Luisa Capitanio Santolini.

Hun er medlem af det lille katolske centerparti CDU, som bragte sagen om videospillet ind i parlamentet.

»Der er ikke tale om satire, men om et provokatorisk angreb på en gruppe mennesker, nemlig katolikker, der forfølges i hele verden. Intelligent satire hverken dræber eller sårer, men er præget af ansvarsfølelse. I dette tilfælde er vi ude i frihed for frihedens skyld, og det nærmer sig anarki og dermed et totalitært styre. Vi er i alvorligt underskud af demokrati«, siger Luisa Capitanio Santolini.

Kunstnere bag spil
Molleindustria er en hjemmeside drevet af en gruppe unge kunstnere og designere af videospil. Deres mål er at gøre brugere af videospil opmærksom på de ofte politiske budskaber, der ligger i spillene.

Og i den konkrete sag er formålet at henlede opmærksomheden på Vatikanets forsøg på at dække over pædofile præster.

»Vores hensigt er ikke at såre nogen, men at fremprovokere en debat. Og vi spørger os selv, om katolikkerne lader sig provokere, fordi spillet viser børn, der voldtages, eller fordi de godt ved, at det sker i virkeligheden«, siger Paolo Pedercini.

Men er der ikke tale om dårlig smag fra jeres side?

»Jo, men dårlig smag er der så meget af i verden omkring os. Det er ikke hovedsagen. Hovedsagen er, at den katolske kirke i Italien er en politisk institution, som derfor også må finde sig i at blive genstand for politisk satire«, siger Paolo Pedercini.

Inspiration fra BBC-dokumentar
Vatikanet og den katolske kirkes øverste hierarki har ikke udtalt sig om videospillet, der er inspireret af BBC-dokumentarfilmen ’Sex, Crimes and The Vatican’.

Programmet, der dokumenterer en række sager om præsters overgreb på børn, blev vist for nylig i italiensk tv efter højlydte forsøg på censur fra katolske partiers side.

I sagen om videospillet har kirkeledelsen været tavs. Kun biskoppernes avis, Avvenire, har skrevet et par artikler. De katolske partier har markeret sig mest i debatten.

Det understreger, at grænserne mellem stat og kirke ofte er flydende i Italien.

Sagen om videospillet følger efter en række andre sager, hvor italienske katolikker har ment sig krænket. For nylig blev en udstilling i Bologna med titlen ’Madonna græder sperm’ aflyst efter protester fra katolske kredse.

Dansespillet ’Messiah Game’ på biennalen i Venedig var tæt på at lide samme skæbne på grund af vovede scener under et kors, men endte med at blive opført.

»Katolikker er udsat for en helt urimelig forfølgelse, og ingen er villige til at forsvare os«, siger Luisa Capitanio Santolini.

Historisk retssag i USA
Senere på måneden indledes en historisk retssag i USA, hvor skandalen om pædofile præster begyndte.

Ærkebispedømmet i Los Angeles står i 500 sager anklaget for ikke at have beskyttet børn mod præsters misbrug.

Bispedømmet ventes at skulle betale det højeste beløb, et amerikansk bispedømme nogensinde er blevet dømt til at betale, i erstatning til præsternes ofre.