Molleindustria: farts d'"Els sims"

06/07/2006

El col·lectiu radical Molleindustria, part del cartell del festival The Influencers a BCN, aposta pels videojocs amb "esperit crític". Qui ha dit que jugar et converteix en un friqui flipat de la vida?

"No odiïs els mitjans, sigues els mitjans!" Així deia l'eslògan explosiu d'una de les primeres manifestacions antiglobalització econòmica a Seattle el 1999, de seguida adoptat com a lema de la xarxa global de contrainformació Indymedia. I aquest és també l'eslògan de Molleindustria, un col·lectiu d'artistes, dissenyadors i programadors que s'ha reapropiat del videojoc com a mitjà de comunicació popular per difondre missatges crítics i de denúncia amb el món que ens envolta.

Lluitar contra els videojocs amb videojocs és la idea d'aquest col·lectiu d'italians que revoluciona internet amb els seus minijocs en flash. Castiga Els sims pels valors que transmet i considera Grand Theft Auto un joc que mostra punts de vista interessants.

Aprofitant que són a Barcelona per presentar els seus jocs al festival The Influencers, aquí tens una entrevista amb el Paolo, líder d'aquests programadors crítics i enginyosos.

Vosaltres sou jugadors de videojocs?
"Sí, ens agraden molt els videojocs. Ens ho passem molt bé jugant amb qualsevol de les consoles que hi ha al mercat, però no ens agraden els conceptes que s'amaguen rere de molts d'ells. És una indústria que té molts missatges polítics amagats."

Missatges polítics amagats?
"Com els de l'America's Army, que tècnicament és un shooter divertit i molt ben fet, però que conté missatges patriòtics i fins i tot racistes. És un joc que fa servir l'exèrcit americà real per reclutar nous soldats joves. Inculca mentides i ganes de matar."

Però d'America's Army només n'hi ha un.
"Perquè aquest té el suport del govern nord-americà. Però hi ha altres videojocs comercials que també amaguen missatges reaccionaris, continguts racistes i violents. De fet, la majoria de firts-person shooters amaguen trampes d'aquest estil."

O sigui que aquí el problema és la violència.
"No, no té res a veure. Un dels videojocs més malèvols que jo he vist mai és Els sims, i no té res de violent, més aviat és relaxat i pacífic. Però Els sims amaga una ideologia de fons molt forta. Propugna l'estil de vida nord-americà, una filosfia de vida molt particular que ens acaben imposant com si fos la que val."

Voleu dir que Els sims propugna el consumisme?
"Sí, això és evident. És un joc molt capitalista on la feliciat es mesura per la mida de la casa, la feina que tens, el sou que guanyes i el nombre de les relacions socials. Ens fan creure que no es pot ser feliç sense tenir una televisió de plasma i una mansió per portar els amics o la parella (que també és imprescindible per la felicitat)."

Però aquestes són creences majoritàries.
"Sí, i el que nosaltres volem és que es vegin punts de vista diferents. Que la gent vegi que hi ha altres maneres de veure la vida. Els videojocs només en reforcen una, per això nosalres fem jocs que mostren que les coses poden ser d'una altra manera."